Tisková konference ke komunálním volbám

30.08.2014 17:26

Jak už bývá v Turnově před celostátními i místními volbami zvykem, sled tiskových konferencí otevírá místní organizace TOP 09. Ta pozvala novináře do oblíbené daliměřické restaurace U Luků v polovině posledního prázdninového týdne. Předseda místní organizace Michal Loukota představil základní teze volebního programu. Kandidáti této pravicové strany chtějí usilovat o transparentní, odpovědné a přívětivé město, mezi hlavní body programu patří jednání o budoucnosti Vodohospodářského sdružení Turnov, resp. odpor proti stále vzrůstající ceně vodného a stočného, TOP 09 chce zavést změnu v systému parkování ve městě s využitím parkovacích hodin.
 

Strana chce snížit provozní náklady radnice, hlásí se ke zrušení funkce druhého placeného místostarosty a snížení počtu zastupitelů na 21. Dále podporuje stavbu sportoviště v Maškově zahradě především jako příležitost pro rozvoj cestovního ruchu i podporu místních podnikatelů, kromě toho je ale i pro vznik přírodního areálu v Dolánkách. Podrobně si vše můžete přečíst na www.top09.cz/turnov.

„Myslím, že se nám podařilo sestavit kvalitní kandidátku, budeme se snažit navázat za dobré výsledky z minulých voleb,“ uvedl Petr Soudský, lídr a současně kandidát na starostu, a připomněl úspěchy v prezidentských, parlamentních a ostatně i v minulých komunálních volbách. Neskrýval ale, že by TOP 09 chtěla v zastupitelstvu posílit (nyní jsou to tři mandáty).

V předvolební kampani bude strana využívat inzerci v médiích, plakáty, materiály do schránek obyvatel, internetové stránky apod., není vyloučena návštěva Karla Schwarzenberga, který by přijel kandidáty podpořit. Jestliže se v Turnově mluví o tom, že tato strana by v nadcházejících volbách mohla oslabit pozici ODS, předseda Loukota nevyloučil ani případnou povolební spolupráci, podle něho ale záleží, kdo se do zastupitelstva z této strany dostane a vše je samozřejmě odvislé od výsledku voleb. TOP 09 chce usilovat i o řešení dopravy ve městě, v minulosti odmítla tzv. odlehčovací komunikaci od autobusového nádraží do Žižkovy ulice, chce o návrh řešení vnitroměstské dopravy požádat experty a o variantách rozhodnout třeba za pomoci referenda.

201408301219_zap_273_2014_top09

V příštím volebním období se TOP 09 chce věnovat vazbám ve VHS Turnov, změnit se podle jejich zástupců musí systém fungování rady VHS, a to s ohledem na skutečnost výše majetku, který Turnov v této společnosti má. Určitě by se napříště nemělo stát, že by zástupci města hlasovali proti rozhodnutí zastupitelstva. VHS se bez Turnova neobejde, otázkou je, jestli by se Turnov obešel bez VHS, zaznělo na tiskové konferenci.

Podle Petra Soudského je patrně největší výtkou proti současné koalici na radnici (Nezávislý blok, ODS, KDU-ČSL) převod stomilionového majetku Panochovy nemocnice do Liberce. „Až v Liberci postaví novou nemocnici, a oni ji tam dříve nebo později postaví, potom již nebudou potřeba volné kapacity v Turnově, jak jsme tomu nyní svědky. Stále si myslím, že fúze nemocnic byla chybou, mohli jsme v naší nemocnici vygenerovat nějaký nosný obor, který by zajistil ekonomické fungování, a měli bychom větší jistotu zachování zdravotní péče ve městě,“ uvedl Soudský. Tomu se nelíbí ani podle jeho názoru zjevně předražený projekt Domu přírody v Dolánkách, už třeba jen s ohledem na výstavbu nové waldorfské mateřské školy, protože rekonstrukce bývalé školy v Dolánkách má přijít zhruba ještě o polovinu dráž.


Zdroj: web TvA