Globální oteplování - výzva pro lidstvo

26.07.2023 17:33

Globální oteplování je realita, která je jednou z největších výzev pro lidstvo v následujících letech, ne-li vůbec největší.

Krátké zamyšlení píšu v jižní Evropě, kde teploty přes den jsou více než 40 st. a v noci neklesají pod 30 st. Nejde o výjimku, ale novou realitu. Stejně tak u nás, ve střední Evropě, rychle přibývá tropických dnů. Budeme se muset přizpůsobit, každý jedinec, obec, stát. Úkolem politiků bude hledat udržitelná řešení za pomoci technologií. Oteplování planety již nezastavíme, můžeme ho zpomalit, vč. důsledků, extrémních výkyvů počasí po celém světě a získat tak čas.

Jednou z cest je elektromobilita, čím dál efektivnější bateriové kapacity a vyrábění co největšího podílu energie z obnovitelných zdrojů.

V kombinaci s dalšími chytrými technologiemi (ukládání uhlíku v oceánech, využití mořských řas,...) a zpomalením růstu světové populace snad naši planetu zachráníme pro smysluplné žití našich dětí a dalších generací. Jinou zatím nemáme.

Pokud se bude spirála extrémních jevů stupňovat, bude také přibývat environmentálních uprchlíků z jihu na sever.

Pozitivní je, že čím dál více společnosti a tudíž i politiků bere globální oteplování jako vážný problém a velkou výzvu. Spoléhejme pouze sami na sebe, na politiky s vizí, neslibující levná a rychlá řešení a na nové technologie. V zájmu pudu sebezáchovy by měly být investice do vědy a výzkumu samozřejmostí a jejich objem by měl narůstat!

Hezké léto…