Kdyby tam byl hákový kříž, jistě by byl již dávno odstraněn! Je smutné, že zatímco nacismus a jeho symboly jsou odsuzovány (naprosto správně!), tak symboly komunismu nevadí (ne všem lidem) a přímá pokračovatelka zločinné KSČ se stále účastní politického života u nás, vzpomeňme na kondolenci předsedy KSČM Filipa do totalitní KLDR nebo vystupování stalinistky Marty Semelové v Parlamentu.

Proto si myslím, že by mozaika měla být odstraněna a třeba nahrazena textem: Zde byly dlouhá léta symboly totalitní ideologie, která má dle odhadů na svědomí 100 miliónů obětí bez války. A pod tím současný citát George Santayana: „Kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat.“

S panem Farským v mnoha otázkách souhlasím (veřejné zakázky, hazard atd.). V otázce mozaiky se však neshodneme a jeho názor, že pokud má pozorovatel alespoň minimální intelektuální úroveň jistě pochopí, že citát varuje před návratem komunismu, nesdílím. Jistě nejsem sám, neboť k otázce na facebooku "Jaký je váš názor na osud mozaiky na náměstí?" se vyjádřila zhruba polovina hlasujících pro její odstranění.

-  komentář byl otištěn v příloze Mf Dnes pro Liberecký kraj 28. 12. 2011