ELEKTRONICKÁ AUKCE PROBĚHLA, TURNOVŠTÍ BY MĚLI ZA ELEKTŘINU A PLYN UŠETŘIT!

05.09.2013 20:41

Nápad zorganizovat elektronickou aukci na dodávky plynu a elektrické energie pro občany Turnova jsme s kolegy z TOP 09 Ing. Romanym a MUDr. Hodíkem iniciovali v zastupitelstvu města v květnu letošního roku. Bohužel zastupitelstvo neodsouhlasilo organizaci aukce hned na zmíněném zastupitelstvu, ale až na dalším. Zřejmě naše prezentace žádosti o zorganizování této aukce byla námi špatně vysvětlena. Škoda, ztratil se tím jeden měsíc. Nicméně se město na dalším zastupitelstvu již ke konání celé akce přihlásilo. Důvody návrhu, aby město zorganizovalo pro své občany zmíněnou elektronickou  aukci, jsou následující:
 

* Výsledky této aukce v Říčanech, které tuto aukci zorganizovaly jako první město v republice někdy v únoru 2013. 
* Je to jedna z mála možností, kterak ulevit občanům od neuvěřitelně vysokých nákladů na energie!
* Faktury za plyn a elektrickou energii jsou tak složité, že se v nich málokdo vyzná a je lépe požádat odborníky a výběr nejlepší firmy na dodávku energií.
* Je vidět, že konkurence začíná fungovat i u těchto komodit, u kterých jsme si mysleli, že levnější nikdy nebudou.

Principy elektronické aukce jsou jednoduché a vlastně stejné, jako když elektronickou aukci na dodávku elektrické energie a plynu pořádá firma. Je to vlastně výběrové řízení, kdy se spojí domácnosti (čím více, tím lepších výsledků bývá dosaženo), a ty si prostřednictvím firmy e-CENTRE vyberou dodavatele elektrické energie a plynu.

Zatímní výsledky ukazují, že lze dosáhnout úspory až 25 - 30 % na silové elektřině a plynu. Pozor - to není totéž, co celkové náklady na energie! Silová elektřina představuje zhruba 60 % celkových nákladů na elektřinu a u plynu je to asi 80 %, zbytek tvoří náklady na distribuci. Každopádně lze dosáhnout touto aukcí výrazných úspor.

Velmi netrpělivě očekáváme výsledky 1. elektronické aukce na dodávky plynu a elektrické energie, do které se přihlásilo 269 turnovských domácností. Tyto domácnosti se do konce července přihlásily do aukce na kontaktním místě na radnici. Vše ostatní již zajistí firma e-CENTRE. Aukce proběhla na konci srpna. Podle zatím neoficiálních výsledků by měla úspora v Turnově dosáhnout 30 %!!! Oficiální výsledek bude oznámen v nejbližších dnech. Věříme, že budou impulsem pro radnici zorganizovat další kolo elektronické aukce pro ty, kteří se nestihli přihlásit.

Petr Soudský, turnovský zastupitel za TOP 09, p.soudsky@atlas.cz

AKTUALIZACE:
Pozn. red. TvA: Doslova několik minut po uveřejnění příspěvku zastupitele Saudského dorazila do redakce TvA tisková zpráva města, která výše uvedené potvrzuje:

TURNOVSKÉ DOMÁCNOSTI NA ENERGIÍCH UŠETŘÍ
Obyvatelé a drobní živnostníci z Turnova a okolí, kteří se před časem zapojili do elektronické aukce energií, v příštím roce ušetří.
Společnosti e-CENTRE, která aukci organizovala, se podařilo dosáhnout v srpnové dražbě výborných výsledků a zajistit pro své klienty zajímavé ceny pro příští dva roky. Do akce na konci prázdnin se podařilo sdružit 3 568 domácností ze 120 měst z celé republiky. Jedním z nich byl i Turnov s 269 zájemci. „Objem poptávky, s nímž jsme vstupovali do aukce, byl více než 137 milionů korun,“ informoval projektový konzultant společnosti e-CENTRE Pavel Ciprys.  Přes 73 milionů se týkalo komodity zemního plynu a více než 63 milionů elektrické energie.  Celkové úspory jsou 39,6 milionů korun. „Více než 19 milionů je u ceny zemního plynu a přes 20 milionů u elektřiny,“ upřesnil výsledek aukce Ciprys.  Jednotlivé domácnosti by v příštím období měly ušetřit průměrně 32 procent u elektřiny a 26 procent u zemního plynu. „V následujících dnech budeme kontaktovat jednotlivé klienty, abychom jim sdělili přesné částky, kolik skutečně ušetří,“ doplnil pracovník zodpovědný za shromažďování podkladů pro aukci Jakub Makalouš. Vítězní dodavatelé pak s lidmi uzavřou nové smlouvy o dodávkách energií. 
(Zdroj: TZ města Turnov)

Přejato z TvA: www.turnovskovakci.cz